Με αφορμή τα 15 χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, αναρτώ ένα απόρρητο εσωτερικό έγγραφο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης που έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και που πιθανολογεί τη συμμετοχή Ελλήνων παραστρατιωτικών στις σφαγές. Το έγγραφο αυτό περιέχεται σε υπό έκδοση βιβλίο του Σταύρου Τζίμα για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το κείμενο το εγγράφου:

«Το κατηγορητήριο, που επικυρώθηκε στις 16 Μαΐου 2005, υποστηρίζει ότι, ελληνικές παραστρατιωτικές μονάδες ήταν παρούσες εντός ή γύρω από τις περιοχές Μπράτουνατς, Ποτότσαρι, Σάντιτσι, Κράβιτσα, Σρεμπρένιτσα και Ζβόρνικ, από τις 11 έως τις 18 Ιουλίου 1995. Μονάδες υπό τις εντολές του στρατηγού Ρ. Μλάντιτς είχαν αναπτυχθεί εντός και γύρω από τις περιοχές Ποτότσαρι, Σάντιτσι, Κράβιτσα και Ζβόρνικ, από τις 12 Ιουλίου έως τις 18 Ιουλίου 1995. Στις ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση στη Σρεμπρένιτσα, ο σερβοβοσνιακός στρατός (VRS) και δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών (MUP) συνέλαβαν, έθεσαν υπό κράτηση, εκτέλεσαν μαζικά και έθαψαν πάνω από 7.000 μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια από τον θύλακα της Σρεμπρένιτσα και μετέφεραν, δια της βίας, μουσουλμάνες γυναίκες και παιδιά, εκτός του θύλακα της Σρεμπρένιτας.

Το προ-κατηγορητήριο κατά των ελληνικών παραστρατιωτικών μονάδων υπό τον Τρύφωνα Βασιλειάδη αναφέρεται στην υποτιθέμενη συμμετοχή του σε: περιστασιακές δολοφονίες στο Ποτότσαρι, περιστασιακές δολοφονίες στο Μπράτουνατς, ευρείας κλίμακας και οργανωμένες δολοφονίες στο Ποτότσαρι και την Τίσα, δολοφονίες και κακομεταχείριση κρατουμένων, που είχαν συλληφθεί καθ’ οδόν από Μπράτουνατς-Μίλιτσι και ευρείας κλίμακας και οργανωμένες δολοφονίες στην περιοχή του Ζβόρνικ, όπως επίσης και άλλες περιστασιακές δολοφονίες.

Ο Τρύφωνας Βασιλειάδης και ελληνικές παραστρατιωτικές μονάδες, μαζί με άλλες μονάδες του σερβοβοσνιακού στρατού και του Υπουργείου Εσωτερικών και μονάδες που αναφέρονται σ’ αυτό το κατηγορητήριο, συμμετείχαν σε Κοινή Εγκληματική Οργάνωση, κύριος στόχος της οποίας ήταν- μεταξύ άλλων: η δια της βίας μεταφορά γυναικών και παιδιών εκτός του θύλακα της Σρεμπρένιτσα, προς το Κλάντανι, στις 12 και 13 Ιουλίου 1995, η σύλληψη, κράτηση και μαζική εκτέλεση, από εκτελεστικό απόσπασμα, ο ενταφιασμός και ο επανενταφιασμός χιλιάδων μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών, ηλικίας 16 έως 60 ετών, από τον θύλακα της Σρεμπρένιτσα, από τις 12 Ιουλίου 1995 έως τις 19 Ιουλίου 1995.

Τα ονόματα των Ελλήνων παραστρατιωτικών, στις μονάδες υπό τον στρατηγό Μλάντιτς: Yorgos Muratidis, (Γιώργος Μουρατίδης), Antonis Mitkos (Αντώνης Μίτκος), Trifonas Vasilyadis, (Τρύφωνας Βασιλειάδης – διοικητής), S. Canapulos (Σ. Καναπούλος), Y. Liberidis (Γιάννης Λιβερίδης), K. Kiryakidis (Κ. Κυριακίδης), Y. Ana Frorin (Ελληνορουμάνος-α), Stefanos Makrakis (Στέφανος Μακράκης), Dimitrios Sotiris (Δημήτριος Σωτήρης), S. Kanelopoulos (Σ. Κανελλόπουλος)
ICTY (Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία), Σαράγεβο, 12 Ιουνίου 2005, Ole Haike»

από το fb του Πέτρου Παπασαραντόπουλου

Advertisements